Het gebied ten zuidwesten van de stationsomgeving – zo'n 2,5 ha – kent naast de realisatie van de Chirogebouwen en een klein speeltuintje nog geen concrete invulling. De gemeente zocht het partnerschap van Regionaal Landschap Rivierenland op om vanuit een participatieve insteek hier de buurtplek 't Werft te kunnen realiseren.
Sinds de opstart van het project in november 2017 ging het bestuur een actieve dialoog aan met de omgeving. Buurtbewoners, het Heilig-Hartcollege en de Chiro hebben samen hard gewerkt om de kwaliteiten en knelpunten in kaart te brengen, ideeën te vormen en ook af te toetsen op het terrein.
Voor het uiteindelijke uitvoeringsplan is nu de omgevingsvergunning aangevraagd. Het plan omvat tal van leuke spelaanleidingen, met gevlochten wilgenhutten en de aanplanting van snoepbosjes met bessenstruiken en een boomgaard.
In de schaduw van de bomen komt een klein amfitheater dat ook dienst kan doen als buitenklas. Er is zowel plaats voor een verhard speel- en sportveldje aan de Chirolokalen als voor een open grasveld en een speelbos met klauterbomen en een speelheuvel. Verder wordt naast de aanliggende woonwijk een groene geluidsbuffer gecreëerd.
Op het indienen van de omgevingsvergunning volgt een openbaar onderzoek. Wie graag meer wil weten, kan het dossier tot en met 10 november 2018 inkijken. Je kan de bekendmaking en het ontwerp online raadplegen op www.heist-op-den-berg.be/openbare-onderzoeken of tijdens de openingsuren komen inkijken bij team Leefomgeving, Leopoldlei 40, Heist-op-den-Berg.
Als de omgevingsvergunning definitief is, beginnen de werken voor de realisatie van de nieuwe buurtplek. In de winter zullen er al boomplantacties plaatsvinden. Nadien worden de paden en het reliëf, zoals de speelberg en andere zitplekken, gerealiseerd. Ook hiervoor zal het bestuur samenwerken met de buurtbewoners en lokale actoren. Er wordt bijvoorbeeld een workshop ingericht voor het maken van de wilgenhutten.
Dit project is een samenwerking tussen de gemeente Heist-op-den-Berg en Regionaal Landschap Rivierenland. Het werd mee mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en de provincie Antwerpen.